Bytový dům na nároží
Ostrava

5 692 m2
2018
competition proposal

team:

The seven-storey house is proposed on an unused corner, which ends with a historic pedestrian street and on the other side completes the church square. The now-empty plot is divided by the underground entrance object, the building responds to this restriction by integrating it and playing with different mass and height scales. Despite more intensive development, the design brings 55% more green space, green terraced roofs and new trees to the neighbourhood. On the ground floor, there is a parterre with shops to the street and workshops to the courtyard. In the corner building to the pedestrian zone are small apartments mostly for the young, in the second building, which is oriented to the quieter street and Church Square, there are apartments for families and elderly couples.

Where the old meets the new

The seven-storey house is proposed on an unused corner, which ends with a historic pedestrian street and on the other side completes the church square. The dual character of the building is further enhanced by different masses. While turning into a busy street with its narrow figure and strictly ending the street front, it turns into a quieter part of the city by three blocks with roof terraces and a view of the Church of Sts. Wenceslas.

The sequence of urban spaces

The now-empty plot is divided by the underground entrance object, the building responds to this restriction by integrating it and playing with different mass and height scales. This split of masses helps to create a whole range of new spaces, accentuates corners and makes the courtyard accessible to the visitors.

A three-dimensional urban block

The building on the confined plot combines a wide variety of functions. They then cleverly use positives and eliminate negative conditions. On the ground floor, there is a parterre with shops to the street and workshops to the courtyard. On the second floor, there are rentable offices. They allow both open office and separate units. In the corner house to the pedestrian zone are small apartments mostly for the young, in the second building, which is oriented to the quieter street and Church Square, there are apartments for families and elderly couples.

Greenery to the city

Despite the new, more intensive development, the design brings 55% more green space, green terraced roofs and new trees to the neighbourhood. This, together with a coherent rainwater retention system, makes the new address a green oasis in the urban jungle.