NÚKIB Platform
Brno

16 753 m2
2019
competition proposal, honourable mention

team:

Jan Kubát, David Helešic, Veronika Dubinová, Zuzana Krčková

National Cyber and Information Security Agency

The design proposal takes into account many conflicting operational requirements and extrapolates the possibilities into an unconventional solution. The building is strongly shaped by safety requirements in contrast to a relaxed and youthful working atmosphere. An important aspect is the maximum use of natural resources and environmental sustainability.

A central atrium is designed in the center of the building, the rightful heart of the complex, which opens to each floor and will act as a protected public square. The office floors are designed in a modular system that allows both the creation of protected laboratories with sensitive research and meeting rooms as well as the generous open space - thus extending the building capacity by up to 30%. These configurations can be variably adjusted according to actual needs and requirements. The floors open onto platforms that lead to the atrium, where a variety of leisure activities and places to relax have been designed. The interior uses natural wood as much as possible to create a contrasting environment for the virtual world and the employee's challenges. The three-storey building, including the atrium, is then covered with a generous wooden roof, which becomes a symbol of the whole complex.

Strong emphasis has been placed on the sustainability of the building and the aim is to design the building to be as self-sufficient as possible without having to use the surrounding infrastructure. For example, the design smartly uses rainwater, using it not only as grey water in toilets, but also to irrigate greenery in interiors and facades, and ultimately improve indoor air quality. The façade and roof structure have been designed with regards to the required shading. Excess waste heat from many server rooms will be used for heating greenhouses in the garden. The vegetables and fruits grown there are then sent to the local canteen.

Although the nature of the institution means that heavily guarding the grounds is important, it does not mean that the entire complex will be completely inaccessible. The office's agenda also includes public education. This is why the entrance building, with a café and an auditorium for organizing public and press conferences (which will be accessible to everyone), has been planned from the beginning. The entrance building will be built at the site before the construction starts and will also serve as an information point where the public will be able to inform themselves about the progress of the construction and the events at the office.