Palacký Square
Lomnice

8 634 m2
2016
competition proposal, 1st prize

team:

Looking for an answer to the reconstruction of the Baroque square led us to a seemingly sleepy small town on the outskirts of the Vysočina Region where we started to perceive a strong Baroque concept which has been conceived here centuries ago thanks to the Count Serény. The concept makes the square to become a triumphal courtyard located on the way to a chateau on the hill, while making the front facades of the church and the town hall geometrically determine the position of a Marian Column, creating an imaginary cross-shaped space on the square, which a person has to pass through on the way to the chateau. The result is so theatrical and self-centred. Following Baroque traditions, it engages the surrounding areas to create points of interest in the landscape and along with the local pathways and long-distance viewpoints, this spatial scheme celebrates the harmonious relationship between a man and a landscape.

Our proposal deals with the thoughtless interventions which had been placed all around the existing square over the years and responds to the local complex morphology making the square to be slightly sloped (in some parts almost steeply). We divided the space into three parts which differ in character. The part where the entrance to the square is located was necessary to leave by as a passable road for cars and other means of transport making it reserved for service operations. The part on the other side of the square surprised us by the seemingly unwanted character that made us even feel it does not belong there. The place has a character of a village square, where full-grown trees cast shadows on a surface which can be easily overlooked. Having this in mind, we decided to unify the square surface with a pavement following the spirit of previous Baroque planning. We proposed placing a solitaire fountain with a statue of St. John of Nepomuk on the intersected axis of the square, creating another a point of interest in the area. The assemblage of full-grown trees was completed by adding two more so the imaginary cross-shaped surface can dominate the whole square.