New building of the KIPO company
Čebín

1 875 m2
2019
built

team:

Jan Urbášek, David Helešic, Václav Mihola, Daniel Struhařík, Jakub Frolík, Jakub Brahmi, Martin Nosek, Vojtěch Heralecký

KIPO company was founded in 1991. It has been fully engaged in mechanical production during recent years and thus it continues to follow the tradition of the whole region. The company focuses on CNC machining with an accuracy up to thousandths of a millimetre, using computer-controlled milling centres, boring machines and lathes. The company can manufacture both, individual pieces, as well as series production of steel, stainless steel, cast iron, brass materials, and many more products.

The need for extension and modernization of existing building lead to the proposal of a new structure for KIPO family business as the only possible solution. Due to the fact that the company maintains a strong relationship with the local region the site for new headquarters was chosen based on the origins of its employees – most of the employees come from the chosen municipality, Čebín.

The production area is the most important part of the building. CNC machines which are used for metal parts machining are situated there. Together with the small warehouse and two cranes with a lifting capacity of 20 tons this conglomerate creates the main part of the building which is connected to two administrative, social and technical facilities. The foundations for the horizontal boring machine with dimensions of 10.5 x 10.3 m and for a horizontal lathe with dimensions of 3.5 x 3.2 m acted as the main determinant of the building’s technical specification.

Our proposal aimed to conceive a representative company headquarters in a significant place located in the village while using standard building materials in a unique way. The basic structural elements of the facade are sandwich panels which are positioned vertically (elimination of unsightly materials used, speeding up the montage, strengthen up the fire resistance), and polycarbonate panels. The ring of polycarbonate panels which is surrounding the building was proposed instead of standard skylights which tend to be defective. The building is able to communicate with its surroundings and the employees get a daily portion of natural lighting at their workspace. The compressor room which supplies the technological equipment inside the building with the required amount of air is located near the entrance space and is connected to the building via an awning structure. It also separates the entrance for the employees from the logistics yard and accentuates the main entrance. Thirteen linden trees and seven cherry trees together with three willow trees and two beech trees near the pond were planted on-site, mainly thanks to the cooperation with a landscape architect.