Switzerland in Ethiopia
Addis Abeba

1 944 m2
2018
competition proposal

team:

Jan Kubát, Veronika Dubinová, Zuzana Krčková, Václav Mihola, Linda Boušková, JIKA-CZ

What does it mean, a home? Is it a language, a familiar face or perhaps a culture? When designing the Swiss Embassy in Addis Ababa, we searched for intersections of two cultures and found similarities in a cluster of houses in the village. A place so familiar, thousands of kilometres away, yet almost identical. The cluster of buildings form the main communication axes and divide the entire complex into the public and working area, a residence and a room for foreign visits. Unexpected spaces in the grip of solid volumes bring with them a sense of security, so much needed in such a place. Despite its strong expression, the building grows naturally into the slope of the green garden, which becomes the pride of the ambassador.

The proposal was created to participate in the Swiss Bundesamt für Bauten und Logistik competition.

Searching for a home

What does a home mean? Is it a language, a familiar face or perhaps a culture? When designing the Swiss Embassy in Addis Ababa, we searched for intersections of two cultures and found similarities in a cluster of buildings in the village. A place so familiar, thousands of kilometres away, yet almost identical. The natural structure forms well-known spaces, public streets, squares and private courtyards and atriums.

Life between houses

The cluster of buildings forms the main communication axes divide the entire complex into a public and working area, a residence and a room for foreign visits. Unexpected spaces in the grip of solid volumes bring with them a sense of security, so much needed in such a place. The entire operation of the embassy then meets the very demanding requirements for the safety of its residents and visitors.

Two faces of one building

The embassy is at the first glance a solid block, but it opens to several sides and lets the most valuable part of the land penetrate into its interior. The garden becomes part of the house and the natural interior extension. The interior and exterior walls are tied with pink coloured concrete. He takes his pigment from the local soil and ends the symbolic circle of finding a home in a foreign country.

The proposal was created to participate in the Swiss Bundesamt für Bauten und Logistik competition.