mlýn slatiňany rekonstrukce zahrada zámek
mlýn slatiňany rekonstrukce zahrada zámek
mlýn slatiňany rekonstrukce zahrada party slavnost
mlýn slatiňany rekonstrukce zahrada zámek
mlýn slatiňany rekonstrukce zahrada zámek
mlýn slatiňany rekonstrukce zahrada zámek
mlýn slatiňany rekonstrukce zahrada zámek

PROJEKTY

logo m2au

O NÁS

kulturní centrum

 

Slatiňany

2017

1650 m2

soutěžní návrh

team: Norbert Obršál, Jan Kubát, Linda Boušková

Kabeláčův mlýn se nachází na jedinečném místě. Setkává se zde město s krajinou, zámecké návrší s údolím řeky, rušné nábřeží a jeho klidné pokračování. Má ideální předpoklady stát se společenským a kulturním centrem. Je dostupné a současně svým provozem neruší.

Návrh vychází z těchto skutečností.

 

Dům je vsazen mezi tři prostory s odlišnou atmosférou – mezi rušný předprostor – ulici, lesopark a malebnou zahradu.

 

Vstupní prostory plynule přechází do nábřežního parku, který je díky protékající Chrudimce a pohybu vodních ptáků rušný. Jižní fasádou pomyslně končí město a začíná krajina. Okolí stavidla vybízí k posezení pro návštěvníky mlýna i kolemjdoucí. Voda v rybníku je klidná. Tiše se v ní zrcadlí mlýn a koruny vzrostlých stromů.

 

Tématem zahrady je košatá třešeň, za kterou stoupá zámecká zeď. Kompozice podpořená fasádami domů v zahradě vytváří okouzlující pohled na zámek přes siluetu tohoto stromu. Řeka se zde připomíná vzdáleným šumem. Zahrada je ideálním místem pro konání slavnostních i drobných událostí.

 

Kulturní centrum Kabeláčův mlýn je komplexní blok pěti provozů. Provozy sdílí náklady a zázemí. Jsou vůči sobě nezávislé a ideálně umístěné v rámci domu.

 

Důležitost kulturní stavby v kontextu města je akcentována její vertikální adicí. Citlivé a hospodárné architektonické řešení umožňuje vložit více funkcí, protože diverzita provozů a uživatel domu je důležitým předpokladem pro skutečně živé místo.

 

Celou věží prochází téma společenských hal, které fungují jako foyer, čekárny a zároveň jako vystavovací prostory muzea. Niky v jednotlivých podlažích nabízejí nečekané výhledy. Věž je tvořena dřevěnou vsazenou konstrukcí do historických stěn mlýna.

 

Společenský sál je přímo navázán na zahradu, terasu, společenské prostory, foyer a sklad. Do zahrady lze orientovat příležitostný výčep. Sál tvoří velký flexibilní prostor, který lze přizpůsobit aktuálním potřebám mobilními stěnami.

KONTAKT

v Brně    ~     2018